A web érted dolgozik!

 

Stratégia tervezés, dizájn, tesztelés, módosítás

a jobb üzleti eredmények elérése érdekében.

Új operációs rendszer: jön a Google Chrome OS

Szerző: Németh Krisztina Közzétéve: 2009-12-06 Kategória: Google, Online marketing hírek

Új operációs rendszer: jön a Google Chrome OS

November 19-én debütált a Google által fejlesztett operációs rendszer, a Google Chrome OS. Nem véletlen a névbeli hasonlóság a pár éve piacra dobott böngészővel: az alapvetően netbook-okra fejlesztett operációs lényege, hogy nem szükséges adatokat tárolnunk saját számítógépünkön, minden egy online szerveren tárolódik.

A Chrome OS egy nyílt forráskódú, Linux alapú "rendszer", melynek csupán annyi funkciója van, hogy segítsen kapcsolatot teremteni a felhasználó számítógépe és az online szerverek között.

Technikai igényeit tekintve a laptopoknál, netbookoknál elvárás, hogy ne merevlemezzel, hanem SSD-vel (szilárd test meghajtó, vagy más néven flash memóriás tároló) rendelkezzenek. X86-os, illetve ARM processzorokon is fut a program, ami elterjedésével maga után vonhatja a jelenleg elsősorban Intel Atom processzort használó laptop piac átalakulását.

Az alapgondolat, hogy a legtöbb, a netet rendszeresen használó user rengeteg információt tárol és oszt meg a neten - hála a web 2.0-ás alkalmazásoknak. Nem csak videókat, fényképeket, gondolatokat oszthatunk meg az interneten, de például a Google Docs lehetőséget ad a dokumentumok online tárolására, illetve a Google Groups segítségével még egyfajta csoportmunkát is végezhetünk. Hozzá kell tennünk, hogy a Compete statisztikái szerint a Google Docs-nak októberben körülbelül 11 millió egyedi látogatója volt: ők azok, akik rendszeresen használják ezt a szolgáltatást, ez a szám pedig még európai szinten sem lenne jelentősnek nevezhető, nemhogy nemzetközi szinten.

Annak köszönhetően, hogy szinte mindent a világhálón tárol, a Chrome OS nagyon gyors és stabil. Nagy előnye, hogy az adatok bárhonnan elérhetők: ezáltal biztosítva nagyobb mobilitást a felhasználóknak.

Az új "operációs rendszer" használatának van egy nagyon fontos kritériuma: az internet kapcsolat. Tehát ha számítógépünkre Chrome OS-t telepítünk, akkor lehetőleg ne akarjuk olyan helyen dolgozni, ahol nincs nyilvános net, vagy biztonsági okokból (pl. multinacionális cégeknél) nem engedélyezik az internet kapcsolattal rendelkező gép használatát.

A másik fontos kérdés, a biztonság kérdése: Vajon megbízunk annyira egy cégben, hogy az összes, magán és üzleti titkunkakat rábízzuk? Nem tud már így is eleget rólunk a Google? Természetesen a Google nem ad ki semmilyen információt harmadik fél számára, de azért valljuk be: kevesen szeretnék, ha egy mindent látó Nagy Testvér ismerné minden titkunkat.

Oszd meg!

Hozzászólások (0)

Írj egy hozzászólást

Vendégként szólsz hozzá. Lent tudsz bejelentkezni.

Kapcsolat

inbound certified professional
Bing Accredited Professional vizsga tanúsítvány
Google Display Hirdetés vizsga