A web érted dolgozik!

 

Stratégia tervezés, dizájn, tesztelés, módosítás

a jobb üzleti eredmények elérése érdekében.

Mennyire ismerjük a tableteket?

Szerző: Németh Krisztina Közzétéve: 2011-04-15 Kategória: Mobil marketing, Online marketing

Mennyire ismerjük a tableteket?

Az NRC-nek köszönhetően pontos statisztikai információkat kapthatunk arról, hogy a magyarok mennyire ismerik, használják a táblagépekete, e-book olvasókat.

Az 1000 fő bevonásával végzett reprezentatív kutatás megmutatta, hogy még nem kevés pótolnivalónk van.

Az e-book olvasók közül a két legnagyobb, a Sony Reader és a Kindle a legismertebb, de a megkérdezettek 70%-ának egyik márkanév említése sem jelentett semmit.

e-book olvasó ismertség Magyarországon

A legismertebb táblagép márkák

A tabletek, táblagépek közül nem meglepő módon a legismertebb az Apple iPad-je: erről már a megkérdezettek 58%-a hallott, a reklámokból viszont jól ismert Samsung Galaxy Tab csak a 4. helyen végzett, megelőzte a HP Slate és a Toshiba Folio. A táblagépeket nem ismerők aránya majdnem a fele az e-book olvasókat nem ismerők arányának: 39%.

A táblagépek ismertsége Magyarországon

A táblagépek nagyobb arányú ismertsége valószínűleg annak köszönhető, hogy egyrészt a média gyakrabban foglalkozik ezekkel számítástechnikai eszközökkel, másrészt az e-book olvasók megjelenését viszonylag gyorsan követte ezeknek a multifunkciós, nem csak könyvek, online kiadványok olvasására alkalmas ezsközöknek a megjelenése.

Bár a megkérdezettek több mint fele (55%) környezetbarátabb megoldásnak tartja az online kiadványokat, mint nyomtatott megfelelőjüket, azért kétharmaduk mégsem gondolja azt, hogy helyettesíthetik a papír alapú kiadványokat és egyharmaduk szerint a digitalizáció még hosszú távon sem jelenti a köynvek halálát. Ebben közrejátszhat, hogy a kutatásba bevontak szintén majdnem egyharmada nyilatkozott úgy, hogy az online kiadványok olvasása nehézkes: még mindig könnyebb elővennünk, fellapoznunk, forgatnunk egy könyvet vagy folyóiratot, mint egy táblagépen vagy e-book readeren olvasni el ugyanazt.

Jelenleg kb. 100.000 ember rendelkezik hazánkban e-könyv olvasására alkalmas eszközekkel és a kutatási eredmények alapján a közeljövőben még körülbelül ennyien tervezik ilyen eszköz vásárlását.

A kutatásban szintén vizsgálták, hogy milyen elvárásaink vannak egy e-könyv olvasóval szemben?

Mit várunk az e-book redaerektől?

Az elvárt funkciók nagy része a táblagépeknél is teljesül - sőt, ezek a táblagépek tudásának csak kis részét teszik ki, viszont vannak olyan e-book olvasók, amik nem tesznek eleget minden fenti paraméternek -, így ha sikerül megoldani a táblagépek üzemidejének jelentős növelését, akkor a jövőben az e-könyv olvasók értékesítése jelentős hátrányba kerülhet és a funkcionalitásában többet nyújtó, de árban csak kissé drágább táblagépek használata felé tolódhat el a piac.

Oszd meg!

Hozzászólások (0)

Írj egy hozzászólást

Vendégként szólsz hozzá. Lent tudsz bejelentkezni.

Kapcsolat

inbound certified professional
Bing Accredited Professional vizsga tanúsítvány
Google Display Hirdetés vizsga