A web érted dolgozik!

 

Stratégia tervezés, dizájn, tesztelés, módosítás

a jobb üzleti eredmények elérése érdekében.

Javascript keresőoptimalizálás?!

Szerző: iProfit Közzétéve: 2013-07-29 Kategória: Keresőoptimalizálás (SEO), Keresőmarketing, Online marketing

Javascript keresőoptimalizálás?!

Egy weboldal specifikációja, funkcióinak megálmodása során a honlap tulajdonosa, a megrendelő (mivel általában nem IT szakember) áltlában nem kérdez rá a programozási nyelvre, a technikai megvalósítását a programozóra bízza.

A hosszú távú keresőoptimalizálási stratégia szempontjából azonban hasznos lenne, ha már a fejlesztés ezen fázisában bevonásra kerülne keresőoptimalizálási szakember, vagy a programozók a keresőoptimalizálási szempontokat is szem előtt tartva készítenék el a weboldal kódját.

Javascript: a keresőoptimalizálás új mumusa

Néhány évvel ezelőtt az abszolút mumus a flash volt, mivel a flash alapú oldalk keresőoptimalizálása inkább flash fejlesztői feladat volt. Kevesebb lehetőség volt ezen oldalak Google irányelvek szerinti on-site optimalizálására, ezért a kereső a HTML alapú weboldalakkal szemben általában hátrébb sorolta ezeket a honlapokat.

Pár éve kezdte meg hódító útját a JavaScript, ami egy kisebb alkalmazásokat futtató programnyelv.

A weboldalak kódjába építve a JavaScriptekkel kapcsolatban két nagy probléma van:

  • lassítják az oldal betöltődését (minél több JavaScript alapú program fut az oldalon, annál inkább)
  • a keresőrobotok nem "olvasnak" a JavaScript kódban.

Talán felesleges is mondani, hogy mindkettő negatív hatással van az oldal kereőoptimalizálására. Egy rendkívül kompetitív piacon "SEO öngyilkosságot" is jelenthet egy nagyrészt JavaScript alapú oldal.

1. TIPP: A JavaScript ne a HTML kódban kerüljön elhelyezésre, hanem egy külön, külső fájlban helyezze el a programozó, ebből a külső fájlból töltődjön be a program.

Így a kód rövidebb lesz és gyorsabb lesz az oldal, az oldal sebessége pedig keresőoptimalizálási szempontból rendkívül fontos.

2. TIPP: Navigációnál, gomboknál, effekteknél (pl. box színváltása kurzorral történő rámutatás esetén) ne várjunk el nagyon látványos hatásokat - ez a felhasználók számára is zavaró. Amit lehet, CSS segítségével oldjunk meg Javascript helyett.
3. TIPP: A programozónk gondoljon azokra is, akiknek számítógépén nincs JavaScript telepítve, vagy le van tiltva. A navigációnál használjon <noscript> tag-et: így a keresők is tudják "olvasni" a menüt.

Oszd meg!

Hozzászólások (0)

Írj egy hozzászólást

Vendégként szólsz hozzá. Lent tudsz bejelentkezni.

Kapcsolat

inbound certified professional
Bing Accredited Professional vizsga tanúsítvány
Google Display Hirdetés vizsga