A web érted dolgozik!

 

Stratégia tervezés, dizájn, tesztelés, módosítás

a jobb üzleti eredmények elérése érdekében.

Google kereső: az ismeretlen ismerős 3.

Szerző: iProfit Közzétéve: 2012-02-09 Kategória: Google

Google kereső: az ismeretlen ismerős 3.

Ebben a bejegyzésben elsősorban a különböző fájformátumokra történő hatékony kereséssel foglalkozunk.

1. Képkeresés

A Google keresője a képekre, videókra külön keresést tesz lehetővé.

  • Képeket nem csak keresőkifejezés szerint, de szín, méret, típus, feltöltési időpont szerint is kereshetünk. A szöveges kereső bal felső navigációs menüjében egy kattintással átválthatunk képek keresésére, de a kereső sorba írva az IMAGES szót majd utána a keresendő kifejezést elsődlegesen szintén a képtalálatok jelennek meg, a szöveges találatok csak ezek után kerülnek megjelenítésre.
  • A képkereső oldalon személynévre történő keresés esetén az ARC paraméterrel azt is beállíthatjuk, hogy csak olyan fotókat jelenítsen meg a Google, amelyen emberek láthatóak.
  • A képkeresésben SOURCE megadhatjuk azt is, hogy milyen forrásból szeretnénk megjeleníteni a képet. Például kereshetünk a life magazin archívumában: kid source:life
  • A képkeresést tovább finomíthatjuk a "Beállítások" menüpont "Speciális keresés" almenüjében található kereső segítségével.

2. Fájltípus szerinti keresés

Nemcsak kép formátumú fájlok megtalálásában segít a Google, bármilyen fájlformátumot megadhatunk kereséskor. Ennek parancsa a FILETYPE: "online marketing" filetype:ppt.

Zenék keresését külön keresőfelülettel nem támogatja a Google, de a fájlformátumot megadva kereséskor biztos, hogy könnyen megtaláljuk a minket érdeklő zenét. Pl.: tavaszi szél vizet áraszt +mp3

3. Régebbi oldal, információ keresés

Régebbi weboldalak esetén próbálkozhatunk a CACHE paranccsal, mely az adott oldal legutolsó tárolt változatát mutatja meg.

Amennyiben részletesebb információra van szükségünk (jó segítség keresőoptimalizáláshoz is) az INFO parancsot használva kaphatunk részletesebb információt a honlappal kapcsolatban.

info

4. Blog keresés

Az internetes blogokat, naplókat folyamatosan frissülő tartalmuk miatt megkülönbözetett figyelemmel kezeli a Google, ezért a kereső felület navigációjában is külön oldalt szenteltek a blogkeresőnek.

  • Kereshetünk a blogok nevében (pl.: inblogtitle:marketing), de a blog írójának neve alapján is (pl.: inpostauthor:nemo). 
  • A blogok bejegyzéseinek, témáinak címei között az  INPOSTTITLE paranccsal kereshetünk: inposttitele: "adwords ügynökségi nap".
  • Egy adott blogon belüli tartalmat a következőképpen kereshetünk meg: "céges oldal" blogurl:www.googleplus-tippek.blog.hu.
  • Ha egy adott blog bejegyzéseinek címeiben akarunk keresni, akkor ezt használjuk: inposttitle:"céges oldal" blogurl:www.googleplus-tippek.blog.hu.

A blogokon felül külön oldalon kereshetünk a videók, hírek, helyek és társalgások között is.

Oszd meg!

Hozzászólások (0)

Írj egy hozzászólást

Vendégként szólsz hozzá. Lent tudsz bejelentkezni.

Kapcsolat

inbound certified professional
Bing Accredited Professional vizsga tanúsítvány
Google Display Hirdetés vizsga