A web érted dolgozik!

 

Stratégia tervezés, dizájn, tesztelés, módosítás

a jobb üzleti eredmények elérése érdekében.

Google kereső: az ismeretlen ismerős 2.

Szerző: iProfit Közzétéve: 2012-02-07 Kategória: Google

Google kereső: az ismeretlen ismerős 2.

Folytatjuk a Google keresési lehetőségek, parancsok bemutatását. 

 • Előfordul, hogy egy keresett kifjezésnek több szinonímája is lehet, ilyen esetben egy kulcsszó beírásával is megkaphatjuk az összes szinonímára vonatkozó találatot: ~utazás. Ez természetesen tovább szűkíthető: ~utazás ~tengerpart.
 • Mi történik, ha nem ismerjük pontosan a keresett kifejezést? Hogyan találhatunk meg például egy olyan könyvet, aminek nem ismerjük a teljes címét? 
  Egyszerűen írjunk csillagot az ismeretlen szó helyére. Pl. ha Magyar Értelmező Kéziszótárt keresünk, de nem jut eszünkbe a középső szava a címnek, akkor így írjuk be a kereső: magyar * kéziszótár. A Google minden, a kifejezésbe illő szóval ki fogja pótolni a címet, így ki tudjuk választani a számunkra megfelelő.
  Csillag segítségével nem csak kifejezések egyes szavait, de pl. alkotók műveit is megtalálhatjuk: Tarantino film*. Erre a keresőkifejezésre az összes Tarantino nevével fémjelzett filmet megtalálhatjuk.
 • Vásárlás előtt sokan keresnek információt az interneten, keresik a számukra árban is megfelelő terméket. Ha nem csak az árösszehasonlító oldalak találatai akarjuk megvizsgálni, de kíváncsiak vagyunk olyan oldalakra is, melyek nem szerepelnek ezek kínálataiban megadva a termék nevét és a minimum, maximum árat, amit rászánunk, a Google miden, általa indexelt oldalon keresni fog.
  Így adhatunk meg árintervallumot: smart televízió 100000..200000.
  Természetesen nem csak árakra kereshetünk a két pont segítségével, de például életkor szerinti csoportokra is (internetezők 50..60), vagy akár építményekre (pályaudvar 1890..1950) bármire, ahol számokból álló intervallumot használhatunk.
 • Egy témába tartozó weboldalakat egyszerűen megtalálhatunk az ALLINTITLE paranccsal. Pl.: allintitle:webáruház
 • Kereshetünk úgy is,  hogy egyszerre határozunk meg olyan szavakat, amiknek a weboldal címében és a tartalmában kell megtalálhatónak lennie: intitle:webáruház televízió. Erre a keresőkifejezésre olyan weboldalakat kapunk eredményül, amik címében szerepel a webáruház, az oldal tartalmában pedig megtalálható a televízió kifejezés.
 • Ha a weboldalak URL-jében szeretnénk keresni, akkor erre az ALLINURL parancsot kell használnunk. Pl.: allinurl:webaruhaz
 • Haladók egy adott website oldalai között is kereshetnek így információkat: allinurl:bulvar site:index.hu. Ez a parancs az index.hu website-on keresi meg a búlvár hírek oldalát.
 • Nem konkrét website estén kombinálhatjuk az URL-ben és a honlap szövegében keresendő kifejezéseket is
  Például így kereshetünk olyan oldalakat, melyek URL-jében szerepel az "online marketing" kifejezés, a honlap tartalmában pedig a "keresőhirdetés": inurl:"online marketing" "keresőhirdetés"
  Ebben az esetben pedig olyan, magyar domainnel rendelkező weboldalak lesznek a keresési eredmények között, melyek URL-jében szerepel az "online marketing": inurl:"online marketing" site:.hu

A következő részben a különböző fájlformátumokra történő kereséssel foglalkozunk.

Oszd meg!

Hozzászólások (0)

Írj egy hozzászólást

Vendégként szólsz hozzá. Lent tudsz bejelentkezni.

Kapcsolat

inbound certified professional
Bing Accredited Professional vizsga tanúsítvány
Google Display Hirdetés vizsga